Početna Najave događanja Kako čitamo grad: Židovska prisutnost u Rijeci (28.2. u 19h)

Kako čitamo grad: Židovska prisutnost u Rijeci (28.2. u 19h)

22.02.2019

Rina Brumini: Osvrt na prve tragove židovske prisutnosti u Rijeci od  1441. do nestanka, te do ponovnog uspostavljanja  zajednice 1947. te pregled postojanja židovske naseobine kroz povijest, o sinagogama, groblju i dvijema zajednicama u našem gradu.

Ciklus predvanja KAKO ČITAMO GRAD

 

Četvrtak, 28.2. u 19h u antikvarijatu Ex libris, Riva Boduli 3B

 

Osvrt na prve tragove židovske prisutnosti u Rijeci od  1441. do nestanka, te do ponovnog uspostavljanja  zajednice 1947. te pregled postojanja židovske naseobine kroz povijest, o sinagogama, groblju i dvijema zajednicama u našem gradu.

Predavač: Rina Brumini

 

Rina Brumini, rođena u Rijeci. Godine 2006. diplomira suvremenu književnost na Sveučilištu u Bologni. Autorica i prevoditeljica brojnih radova o Židovima u Rijeci. Suradnica u istraživanjima „Centra Primo Levi” (NY, SAD) te „United States Holocaust Memorial Museuma“ (Washington, SAD) židovske tematike, kao aktivna članica Zajednice Talijana i Židovske općine u Rijeci bavi se kulturom, a od 2017. koordinira Dane židovske baštine u Rijeci. Autorica publikacije „Židovska zajednica u Rijeci“ (2015.), radi kao profesor Talijanskog jezika i književnosti u Srednjoj talijanskoj školi u Rijeci.