Početna Najave događanja Događanja u travnju 2018.

Događanja u travnju 2018. u antikvarijatu Ex libris

27.03.2018

Pregled događanja u antikvarijatu Ex libris za travanj 2018. godine

5. travnja u 19 sati
Predstavljanje knjige Filipa Grgića, Skepticizam i svakodnevni život - Ogledi o antičkom pironizmu

Predstavljači su:
autor Filip Grgić, Ravnatelj Instituta za filozofiju Zagreb
Boran Berčić, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci
Ana Gavran-Miloš, Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci
 

O autoru Filipu Grgiću:
Filozof i prevoditelj (Zagreb, 1966), autor niza knjiga i brojnih članaka o Aristotelu i antičkoj filozofiji, Fulbrightov stipendist, gostujući istraživač na više prestižnih europskih sveučilišta, član je nekoliko svjetskih udruženja filozofa. U zvanju znanstvenoga savjetnika zaposlen je na Institutu za filozofiju u Zagrebu na kojemu od 2012. obavlja i dužnost ravnatelja. Suurednik je kapitalne edicije antologijskih tekstova hrvatskih filozofa na latinskome jeziku.

O knjizi:
Najvažnija pitanja i nedoumice oko antičkog pironizma prema učenju Seksta Empirika i mogući odgovori na njih predstavljaju poveznicu autorovih rasprava koje su najvećim dijelom izvorno objavljene kao samostalni tekstovi na engleskome jeziku. Središnji dio knjige posvećen je argumentaciji koja ide u prilog prigovoru da pironovci ne mogu živjeti svoj skepticizam i protuargumentaciji, odnosno Sekstovu odgovoru prema kojemu su »pironovski skeptici zagovornici i branitelji svakodnevnog života; da su saveznici svakodnevnog života u njegovoj borbi protiv filozofskih vjerovanja, koja su posve beskorisna i štetna«. Autorova je nakana da pomoću izvjesnih, gotovo pragmatičkih objašnjenja rasvijetli problem svakodnevnoga života i pitanja o tome »što su njegovi sudovi, njegova mentalna stanja i njihove jezične artikulacije – koje pironovski skeptik slijedi i koje su imune na pironovsko istraživanje«.


 

6. travnja u 19 sati
Predstavljanje knjige Ivana Šimunovića, Prostorne čarolije


Predstavljači su Neven Šantić, moderator, dr sc. Zoran Radman i prof. dr. Ivan Šimunović

Ovom knjigom  Šimunović otvara brojna aktualna pitanja urbanog razvoja, identiteta grada, odnosa grada i okolice, uloge grada u regiji, regionalnog ustroja i funkcije gradova, metropolitanizacije, europskog i mediteranskog prostornog okvira, političkih aspekata prostornog razvoja, integralnog razvoja obalnih područja, otoka i zagore i sl. Dobra knjiga je ona koja nudi više pitanja nego odgovora, ona koja otvara daljnje rasprave, a ne zatvara priče jer samo na takav način daje snažan doprinos razvoju discipline i rješavanju problema prostornog razvoja.


 

19. travnja u 19 sati
Predstavljanje knjige poezije i proze Rina Peteha, Aether

Knjigu uz autora predstavlja Branka Arh
 

24. travnja u 19 sati
Ciklus predavanja Kako čitamo grad
Predavanje Srđana Škunce, U prigodi 70. obljetnice povezivanja gradova Rijeke i Sušaka O MOGUĆIM IZVORIŠTIMA PROJEKTA IZGRADNJE RIJEČKOG "TROMOSTOVLJA"


Sažetak:
Svega godinu dana po oslobođenju Rijeke i Sušaka i uklanjaju granice između dotad autonomno razvijanih gradova, u listopadu 1946. godine dovršeno je njihovo fizičko povezivanje novim mostovima. Po opsegu izgradnje, koji je obuhvatio izvedbu cestovnog mosta, od njega odijeljenoga pješačkog mosta-trga, te nasipavanjem i natkrivanjem Mrtvoga kanala, nastao je posve nov urbani prostor ikoničkih osobina. Iako izvedeno u uvjetima skromnih tehničko-tehnoloških mogućnosti i izrazito suženim izborom materijala, riječko "tromostovlje"pripada samom vrhu poslijeratnih realizacija javnih prostora na području Hrvatske i tadašnje SFR Jugoslavije. Istraživanja nastanka opisanog kompleksa ukazuju da je projekt nastao kao dio urbanističkog rješenja povezivanja Rijeke i Sušaka korištenjem Delte kao pješačke zone mješovite namjene, ali se mogu prepoznati i utjecaji ranijih planova i studija, poput Generalnoga regulacijskog plana grada Sušaka iz 1940, studije Zdenka Kolacija iz1941, kao i studije Delte talijanskih okupacijskih vlasti iz 1942 .godine.
 

 

25. travnja u 19 sati
Predstavljanje knjige JAZZ BEAT - O utjecaju jazza na djela Beat generacije i obratno, preveo i priredio Vojo Šindolić

 

Prevoditelj, pjesnik i beatnik Vojo Šindolić priredio je knjigu Jazz Beat, koju će uz njega u antikvarijatu Ex libris predstaviti Saša Drach i Davor Hrvoj. U drugom dijelu programa, Vojo Šindolić čitati će poeziju iz knjige uz pratnju glazbenika Rajka Ergića, Edina Botića i Karla Ilića. U trećem dijelu programa očekuje nas pravi jazz jam session raznih glazbenika: Rajko Ergić, Robert Mikuljan, Elvis Stanić, Dorian Cuculić, Henry Radanović i drugi.
 

Boris Pavleić o knjizi:
"'Jazz Beat - o utjecaju jazza na djela Beat generacije i obratno' dobrodošla je i važna knjiga. Jezik kojim govorimo njome je dobio dosad uvelike nepoznat materijal o važnome, konstitutivnom dijelu kulture 20. stoljeća, čiji utjecaj ne jenjava ni danas. Za upućene poznavatelje jazza i književnosti, ona će zasigurno biti zavodljivo štivo; za studente književnosti, glazbe i kulturologije, kvalitetan uvod u glazbenu i književnu kulturu Amerike polovine prošlog stoljeća; za umjetnike i pisce, ona je nezaobilazan putokaz i nadahnuće; no Šindolićev je zbornik koristan i širokoj čitalačkoj publici, jer priskrbljuje u nas slabo znanje o dahu slobode što su ga oznojeni crnci iz zadimljenih birtija New Yorka, pušući prije osamdesetak godina u svoje saksofone i trube, dopuhali, ni manje ni više, i do našeg današnjeg poimanja glazbe, pjesništva, književnosti, života i slobode."
26. travnja u 19 sati
Predstavljanje knjige Ervina Dubrovića, RIJEKA – JUŽNI POL SREDNJE EUROPE, u izdanju Društva povjesničara umjetnosti Rijeke

Knjigu predstavljaju Ivana Golob Mihić, Sandro Damiani i Berislav Valušek

O knjizi:
Najnovija knjiga o Rijeci dugo je nastajala i sporo se rađala – Ervin Dubrović uložio je u nju godine vlastitih istraživanja, nastojeći je učiniti cjelovitom i zaokruženom.
Knjiga ovoga „fijumanologa“ govori o riječkim protagonistima i temama, o  „dva stoljeća uspona“, od kraja osamnaestog do kraja dvadesetoga stoljeća, i ne preza od osobne intonacije i unošenja vlastitih kriterija i stavova. Neke su teme i protagonisti o kojima se u knjizi govori već dobro poznate, neke su jedva poznate ili zaboravljene no svima je zajednička jedinstvena autorska interpretacija.
Fascinacija Rijekom teče u pet rukavaca – pet cjelina u kojima se govori o poduzetnicima, o talijanskim i hrvatskim piscima, o slikarima i o graditeljima. U svakom su slučaju glavni protagonisti ove knjige stvaratelji riječke posebnosti, oni koji su joj svojim djelom dali oblik i smisao.

Iz predgovora Ervina Dubrovića:
"Uvijek sam bio daleko od svake pomisli da pišem odmjerenu i „normativnu“ sintezu povijesti Rijeke. Važnija mi je bila prilika za promicanje tema koje su dosad bile nedovoljno istražene, onih koje, držim, pridonose razumijevanju riječke iznimnosti, po čemu se ovaj grad razlikuje od drugih gradova i što ga čini posebnim. Osobni pristup koji ne umišlja da govori konačne i nepobitne istine uvijek mi se činio poštenijim od objektivističkog i impersonalnog izlaganja koje nas uvjerava u piščevo „sveznanje“ i njegovu nadmoć nad čitatelj em. Zato ova knjiga nije slučajno posvećena protagonistima razvoja grada Rijeke. Pronicanje u subjektivne motive protagonista katkad je važnije za tumačenje povijesti negoli priklanjanje općim procesima. Uvjeren sam da se poznavanjem napora protagonista ne stječe nimalo manje važan uvid negoli studiranjem carskih edikata, zakonskih članaka i zapisnika gradskog vijeća.Pitanje je i tko su zapravo vodeći protagonisti: jesu li to  političari, trgovci, poduzetnici i tvorničari ili su to izumitelji, znanstvenici, pisci i umjetnici?  Jesu li to oni koji vladaju ili oni koji stvaraju?"

 

27. travnja u 19 sati
Predstavljanje književnice Daše Drndić
S autoricom razgovaraju Vedrana Rudan, Neven Ušumović i Zoran Grozdanov