Početna Najave događanja Događanja u ožujku 2018.

Događanja u ožujku 2018. Antikvarijat Ex libris Rijeka

05.03.2018

Pregled događanja u antikvarijatu Ex libris za ožujak 2018. godine

Srijeda, 7.3. u 19h
Tribina: O nužnosti ratifikacije Istanbulske konvencije (u organizaciji Udruge PaRiter)
Razgovarat će se o aktualnom stanju vezanom za ratifikaciju ovoga dokumenta u Republici Hrvatskoj. Promotrit će se čimbenici koji priječe ratifikaciju, kao što će se pretpostaviti učinci koji bi ratifikacijom mogli biti postignuti, kako u kontekstu spriječavanja nasilja tako i rodne ravnopravnosti u širem društvenom smislu.
Na tribini sudjeluju: dr.sc. Sanja Barić, dr. sc. Ivana Radačić i Daniel Antunović, predsjednik udruge U.Z.O.R.


Petak, 16.3. u 19h
Predstavljanje dvaju knjiga Dragana Markovine: Doba kontrarevolucije i Usamljena djeca juga
Riječ je o dvije sasvim različite knjige. Doba kontrarevolucija se bavi društveno-političkom analizom trogodišnjeg razdoblja 2015-2017 u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Usamljena djeca juga kroz zbirku esejističkih priča ispisuje posvetu marginalcima i usamljenicima Korčule, Splita i Mostara. Razgovorom ćemo otvoriti analizu današnjeg društvenog konteksta i ulozi pojedinca u njemu, zahvaljujući čemu ćemo na neki način spojiti te dvije knjige i odgovoriti na pitanje o motivaciji nastanka oba rukopisa.
S autorom razgovara: Vuk Perišić

 

Četvrtak, 22.3. u 19h
Ciklus predavanja Kako čitamo grad: predavanje Velida Đekića - Industrijska povijest Mlake
Ugasli pogon Rafinerije nafte na Mlaki mjesto je od iznimne važnosti za povijest riječke industrije i to na dvostruk način. Prvo, to je kolijevka riječke industrije uopće, tragom podatka kako je upravo na tom terenu 1750. krenuo prvi riječki industrijski pogon u suvremenom smislu riječi, pogon Šećerane. S te lokacije potom je širio aktivnosti na druge gradske točke, na lokaciju koju danas nazivamo Benčić i na lokaciju današnjega Pomorskog fakulteta. Naftaška postrojenja na Mlaki, sa svojih dojmljivih 135 godina postojanja, zato su samo posljednje poglavlje u skoro tri stoljeća dugoj industrijskoj biografiji toga dijela grada. Unatoč ratnim razaranjima i promjenama koje donosi život, dio graditeljskih svjedoka prohujalog vremena u kojemu su glavni akteri bili proizvođači šećera, svijeća, cigaretnog papira, brodova, riže, benzina i ostalih proizvoda još je s nama.
Moderatorica predavanja: Daina Glavočić
Ulaz: 10 kn

 

Petak,  23.3 u 19h
Predstavljanje zbirke poezije Allena Ginsberga - Kozmopolitski pozdravi (preveo i priredio Vojo Šindolić) dogodit će se u travnju 2018.!
Otkazano, prebačeno za travanj (krajem mjeseca).

 

Dobro došli!
Antikvarijat Ex libris
Website
Facebook
Instagram