Početna Najave događanja Događanja u antikvarijatu: svibanj 2019.

Događanja u antikvarijatu: svibanj 2019.

24.04.2019

Saša Drach, Vojo Šindolić, Damir Grubiša, Nenad Labus, Zoran Žmirić, Enver Krivac, Boris Jovanović Kastel...

Dragi svi, pozivamo vas na događanja:

 

2. svibnja (četvrtak) u 19 sati predstavljanje knjige Umberta Eca, Vječni fašizam, u izdanju TIM pressa iz Zagreba.

Knjigu predstavlja prevoditelj i autor pogovora Damir Grubiša, te urednik i nakladnik Hašim Bahtijari.

 

13. svibnja (ponedjeljak) u 19 sati predstavljanje novog romana Zorana Žmirića, Kaleidoskop, u izdanju zagrebačke kuće Hena Com.

"Ljudi koje Zoran Žmirić vidi kroz leću svog literarnog kaleidoskopa žive svoje isječke stvarnosti, zaustavljene u trenutku kad je svijest načas odustala od rutine, podignula pogled i uhvatila se za naizgled malu i naizgled nevažnu stvar, prizor, misao, pokret zbog kojeg je dan ispao iz matrice i donio razliku. U tom jednom trenutku koji postaje tema priče događa se emocija koju i junak i čitatelj mogu proživjeti na način koji u život nosi neki novi pogled, stav, promjenu ili misao nakon koje puno toga više neće, ili barem ne mora, biti isto – a sve to bez pretenzije da se nude odgovori ili donose „rješenja“. Svaka je slika, svaki prizor iz kojeg nastaje priča, tek buba u uhu naše savjesti."

S autorom Zoranom Žmirićem razgovarat će Enver Krivac.

 

15. svibnja (srijeda) u 18 sati, u sklopu književnog festivala vRIsak 2019. godine, Okrugli stol: prevođenje hrvatskih autora na strane jezike.

"Na ovom okruglom stolu razgovarat će se o tome što valja učiniti da hrvatski autori budu prevedeni na strane jezike. Kako se taj proces odvija i koji su uvijeti strani izdavača pitanja su o kojima će razgovarati Susan Curtis, spisateljica i prevoditeljica te urednica i vlasnica izdavačke kuće Istros Books iz Londona (specijalizirane za prevođenje djela iz ovog dijela Europe, među ostalim i djela Daše Drndić, Marinka Koščeca, Olje Savičević Ivančević, Roberta Perišića), prevoditelji Klaus Detlef Olof  (preveo djela hrvatskih autora na njemački, poput Slavka Mihalića, Nedjeljka Fabrija, Tatjane Gromače, Zorana Ferića itd.) i Tomislav Kuzmanović, koji prevodi i s engleskog na hrvatski i s hrvatskog na engleski jezik te Damir Šodan, pjesnik i prevoditelj. Okrugli će stol voditi Nikola Petković, književnik i sveučilišni profesor čije je američko izdanje knjige „Kako svezati cipele“ objavio Dalkey Archive Press, a knjigu je preveo sam autor."

Sudjeluju: Susan Curtis, Klaus Detlef Olof, Tomislav Kuzmanović, Damir Šodan

Vodi: Nikola Petković

 

16. svibnja (četvrtak) u 19 sati predstavljanje dviju knjiga Borisa Cvjetanovića: Grad, Priroda i grad
"Instalacije, kanali, dovodne i odvodne mreže, gusto isprepleteni krvo­žilni sustav koji živi i pulsira ispod naših koraka, kao da hodamo gradskim epitelom. Ali, hodajući, uhvatimo se kako produžujemo i skraćujemo korak, izbjegavajući zagaziti na napukline u pločniku, na rubove njegovih zakrpa... Uopće nema kontinuiteta, kao flaster na flasteru, na sve strane curi i začepljuje se, svaki metar je dvaput operiran, svaki čas ‘krepava’ neka instalacija i začepljuje se neka kanalizacija, hodamo po neravninama, nema dva ista koraka. (...) Proizlazi da Grad i ne čini ništa drugo, nego ispisuje nove i nove pripovijesti i na svoje oglasne ploče ističe nove naslove."

Sudjeluju autor i Boris Greiner (Umjetnička radionica Petikat).

 

21. svibnja (utorak) u 19 sati  predstavljanje knjige Testament u školjkama Borisa Jovanovića Kastela (ShuraPublikacije, Opatija 2018.).

Sa Kastelom će o njegovoj poeziji i poetici „jedinstvenih mediteranskih navigacija i solarnih biljega“, razgovarati pjesnikinja i kritičarka Darija Žilić i književnik Valerio Orlić.

"Ako hoćemo parafrazirati naš izričaj kako si dodirom s morem povezan s cijelim svijetom, onda smo dodirom s Kastelovom poezijom povezani s iskonskim, morem i zemljom postanka, univerzalnom poviješću roda i bića s kojima dijelimo kolijevku naše civilizacije – Mediteran. Kastelove knjige su objavljene, osim u Crnoj Gori, još i u Srbiji, Sloveniji, Češkoj, Makedoniji i Italiji, a „Testament u školjkama“ je njegova prva knjiga kojom Kastelovu poeziju predstavljamo u Hrvatskoj (premda sâm pjesnik nije nepoznat u gradovima duž naše obale)."

 

28. svibnja (utorak) u 19 sati predstavljanje knjige Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna Saše Dracha (Sandorf, 2018.).

Sudjeluju autor Saša Drach i Vojo Šindolić, pjesnik i prevoditelj.

"Ova jedinstvena antologija tekstova o jazzu iz pera samih jazz glazbenika i/ili teoretičara, podijeljena je na tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja pokušaj priređivača Saše Dracha da zainteresiranima ponudi dublji uvid u fenomen jazza, i da popuni praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku. U prvom dijelu - Teorija i povijest svjetskog jazza - ima tekstova koji se bave promišljanjem vrijednosti jazza (Theodor Adorno, Eric Hobsbawm, Rašeljka Krnić, Antun Tomislav Šaban, Tina Lešničar, Wynton Marsalis & Herbie Hancock, Gary Burton, itd.), zatim tekstova koji nude šire povijesne preglede (Boris Vian, Milen Alempijević, itd.) i tekstova autobiografskog ili biografskog karaktera koji govore o životu i radu pojedinih glazbenika, kao i o prilikama u doba u kojem su stvarali (Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Charles Mingus, itd.). [...] Drugi dio - Jazz, književnost i strip - nudi radove svjetskih, ali i naših autora, koji su ili inspirirani jazzom, ili pak pojedinim glazbenicima, od Francisa Scotta Fitzgeralda i Josefa Škvoreckog, preko Julia Cortázara, Harukija Murakamija i Amirija Barake, do Josipa Novakovića, Mate Matišića i Danijela Žeželja. U trećem dijelu - Jazz u Hrvatskoj - pokušava se popuniti možda najveća praznina u našoj publicistici i nizom prikupljenih tekstova ponuditi što više informacija o jazzu na našim prostorima, od legendarnog promotora i pedagoga Mire Križića, te skladatelja i kroničara Ive Körblera, preko novijih, tematskih tekstova o Bošku Petroviću ili o jazzu na našem filmu i televiziji, sve do odabranih sinopsisa emisija Svijet jazza, s Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije, koje su pratile vrlo živu hrvatsku jazz scenu tijekom 2017. i prve polovice 2018. godine."

 

30. svibnja (četvrtak) u 19 sati ciklus predavanja Kako čitamo grad,  tema: Ana Nugent, posljednja vlasnica Trsata iz obitelji Nugent.

"Nerijetko se misli da je Trsat naslijedila od strica Artura, a najčešće se ovoj epizodi ne pridaje nikakva pozornost. Ipak, iza ove nepoznanice stoji iznenađujuća i zanimljiva, čak donekle uzbudljiva priča o europskom visokom plemstvu, rodbinskim vezama i razmiricama..."

Predavač je Nenad Labus, konzervator, a moderatorica Daina Glavočić.

 

31. svibnja (petak) u 19 sati promocija knjige Tajanstveni morčići, tiskane na tri jezika (hrvatski, talijanski i engleski). Knjigu će predstaviti autor i draguljar Gjon Antoni, a u ime izdavača AR.d.o.o. govorit će Silvije Tomašević.

 

Dobro došli!
Antikvarijat Ex libris
Riva Boduli 3b
Rijeka