Početna Najave događanja Beqë Cufaj s romanom: projekt@party (četvrtak, 8. lipnja 2017.)

Beqë Cufaj s romanom: projekt@party (četvrtak, 8. lipnja 2017.)

02.06.2017

- 19:00 h

Književnost između egzila i azila / Europom u 30 knjiga

Beqë Cufaj: projekt@party

Sudjeluju: Beqë Cufaj, Giulian Hamitaj, Vojo Šiljak, Stjepan Ravić

Ex libris – Riva Boduli 3b

 

Roman "projekt@party" drugi je roman kosovsko-njemačkog pisca Beqëa Cufaja (Dečani, 1970.), objavljen 2011. na albanskom jeziku, a potom 2012. i na njemačkome, nakon čega je knjiga postigla velik uspjeh kod njemačke, austrijske i švicarske književne kritike koja je o njoj imala samo riječi hvale.

Nakon dvostrukog sloma koji je doživio u privatnom životu, njemački profesor odluči napustiti siguran posao na sveučilištu kako bi se angažirao u mirovnoj misiji kao predstavnik Ujedinjenih naroda u jednome od mnogih kriznih područja u svijetu. Riječ je o zemlji koja je još donedavno bila pogođena krvavim i razarajućim ratom, čije stanovništvo vapi za mirom i međunarodnom pomoći.

 

Beqë Cufaj (Beć Cufaj) rođen je 1970. u Dečanima (Kosovo), studirao je književnost i lingvistiku na Sveučilištu u Prištini, a nakon završenog studija odlazi u Njemačku. Sredinom devedesetih napisao je nekoliko knjiga pjesama i priča: "Balada Budallaqe" (Glupa Balada, 1994.; poezija) i 205 (1996.; poezije i priče). Nakon što je 1999. počeo rat na Kosovu, piše eseje za ugledne njemačke novine koji su 2000. objavljeni i u knjizi "Kosovo". Godine 2011. objavio je još jednu zbirku eseja, "Laboratori i Lirisë" (Laboratorij slobode). Nakon završetka rata privremeno se vratio u domovinu kako bi sudjelovao u obnavljanju novina KOHA Ditore. Od 2000. ponovno živi u Njemačkoj, gdje, osim što se bavi književnim radom, piše i za novine (Frankfurter Allgemeine, Süddeutsche, Die Zeit, Courrier International). Godine 2004. u Prištini je objavio svoj prvi roman "Shkëlqimi i huaj", koji je 2005. godine preveden i objavljen na njemačkome s nazivom "Der Glanz der Fremde", a 2010. i na srpskome, kao "Sjaj tuđine", u izdanju V.B.Z.-a (Beograd).