Posebna izdanja

Mladenko Marijanović

Četiri čuvara neba

Njegov pogled nije smrtno ozbiljan, on ne osjeća potrebu da prenosi veliku priču o svojoj zemlji, njegova priča je mala, obična i ljudska, u nekom dubljem smislu moguća i bez rata. Za razliku od nekih drugih bosanskih pisaca Marijanović ne pada u tu klopku da pomisli kako se njegovim likovima i zemlji u kojoj žive dogodilo nešto što se inače ne događa i zbog čega bi se sad ostatak svijeta morao slediti u minuti šutnje nad njegovom knjigom. Ničega tu nema komemorativnog i prozivajućeg, Četiri čuvara neba priča je o živome, pa i smiješnome. Knjiga vrijedna čitanja u miru.
— iz recenzije Miljenka Jergovića

I dok je roman istovremeno i ratni i ne-ratni i humorno antiratni, priča o ljudima i njihovim karakterima tako je ljudski topla i ništa manje groteskna, nepodudarna ni s čim znanim, a istovremeno tako opća i poznata. Međutim, autor ju je učinio neobičnom, novom, neobuzdanom, intrigantnom ponajprije sjajnim humornim pasažima u portretiranju junaka i situacija da je dominantno čitamo kao humorističku priču o nečemu što je u svojoj biti duboko ljudski bolno i tragično.
— iz recenzije Želja Ivankovića

Meki uvez
90,00 kn

 

Srećko Cuculić

Strah od privida

Na ekranu sjećanja pojavljuju se mnogi likovi iz svakodnevice. Nevjerojatno je koliko su ti ljudi banalni i zli, mali i uplašeni. Radi male koristi oni su spremni odreći se elementarnog morala i za povišicu cinkati svoje kolege direktoru. Autor možda nije ni svjestan koliku je količinu ljudskoga zla u romanu opisao. Ako postoji banalnost zla, onda je ovo knjiga o zlu banalnosti. Anatomija je to bezbrojnih nesporazuma, nedorečenosti, zavisti, neprijateljstava i lažnih prijateljstava. U naraciju je utkana i poneka poetska slika, poput »gljive« za krpanje čarapa, koja je među malograđanima koji prolaze kroz ovaj grad najpozitivniji »lik«. Tu je i politika – glavni lik doživio je i Drugi svjetski rat, i poslijeratno siromaštvo, i tragikomične situacije iz vremena socijalizma, i nacionalizam u 1990-ima i tranziciju, dok je 21. stoljeće vrijeme bilance i osvrta na vlastiti život. Kroz roman se provlači linija patnje i besmisla, uz povremene predahe i zagledavanje u samoga sebe. Tragičan dio knjige o sjećanju je Alzheimerova bolest glavnoga lika, jer on ostaje bez osnovnog alata za sjećanje. To nije samo osobna tragedija, nego možda i metafora za bolest društva.

— Vuk Perišić o romanu

Meki uvez
90,00 kn

 

Srećko Cuculić

Ljubav u doba recesije

Roman Srećka Cuculića svojim sadržajem oštro odražava suvremenu društvenu zbilju i svojevrsna je dijagnoza gospodarski i moralno urušenog društva, koja uključuje u sebi i političku sliku vremena, ali i obiteljski život glavnog lika. Žanrovski djelo izmiče strogoj definiciji klasičnog romana. Riječ je o svojevrsnom društvenom romanu s izrazito autobiografskim karakterom; i još više od toga – to je roman života, susreta, suptilnih i oštrih zapažanja, finih analiza, roman duha, razmišljanje o životu i svijetu, djelo mudrih izričaja, aforizama.

Roman »Ljubav u doba recesije« rodio se iz neodoljive stvaralačke potrebe autora da dade oduška svojoj ljubavi prema Rijeci, putnicima Četvorke, jezikom Cuculića rečeno, malim ljudima, divnim riječkim građanima, koje svakodnevno susreće i promatra, intenzivno doživljava. Rijeka mu je nadahnuće, nada i snaga; tako se rodila knjiga puna sjetnih, tužnih i bolnih priča, ali ne kao negacija života već afirmacija života koji nas uz sve rane i patnje čovjekove ispunja nekim višim smislom postojanja dok bude ljudi, čovjekoljublja i ljubavnih osjećanja. A toga će uvijek biti. Dobra knjiga u kojoj će Riječani uživati, a istodobno o voljenom Gradu puno toga saznati i naučiti.

—  Mladen Dorkin, recenzija u Novom listu (22.4.2018.)

Meki uvez

60,00 kn

 

 

Ljubiša Grlić

Enciklopedija samoniklog jestivog bilja

Sve ono što je autor još za života pripremio kao dopunu i poboljšanje prethodnim izdanjima, uvršteno je u ovo, treće izdanje. Nov izgled i grafičke inovacije olakašat će prepoznavanje biljaka na osnovi fotografija, a slikovito prikazivanje mogućnosti njihovog korištenja ubrzat će snalaženje.

— Tatjana Bobanović, Predgovor trećem izdanju

Tvrdi uvez
240,00 kn

 

 

 

Krunoslav Leko

Umijeće sakupljanja razglednica

Izdanje prve domaće cjelovite knjige posvećene kartofiliji – težnjama, osnovnim pojmovima, te načinima odabira i izlaganja razglednica – zatječe nas u posebnom vremenu i kulturološkom trenutku. Živimo u vremenu hiperprodukcije i masovne razmjene digitalnih slika, od osobnih fotografskih isječaka vremena i prostora putem društvenih mreža pa sve do sustavnih projekata fotografsko-algoritamskog mapiranja svakog poznatog dijela svijeta. Potreba za razmjenom vlastitoga iskustva i identiteta kod suvremenog čovjeka doživljava tehnološki posredovanu ekstazu. Tehnologiju i infrastrukturu koje su zadovoljavale istu potrebu u desetljećima prije demokratizacije prvo analogne, a potom i digitalne fotografije, pružao je upravo medij razglednice kojim se iz kolekcionarske pozicije bavi ova knjiga. I formom i sadržajem posebna, cjelovita u pristupu, opremljena ključnim svjetskim kao i pojedinim izuzetno rijetkim domaćim, za ovu prigodu skupljenim primjercima i originalom razglednice na naslovnici (možda kao začetak neke nove i osobnim razlozima motivirane kolekcije?), ova knjiga predstavlja vrijedan doprinos znanju o ovom fenomenu trajne i višeslojne kulturne vrijednosti, podsjećajući čovjeka na živ i kontinuirano pregovarateljski odnos s vlastitom prošlošću i identitetom. Uz svaki primjerak knjige dolazi unikatna razglednica.

Meki uvez
120,00 kn   180,00 kn