Početna Izdavaštvo Ex Libris Izabrana djela Miroslava Volfa

Izabrana djela Miroslava Volfa

Miroslav Volf

Javna vjera

U Javnoj vjeri, hrvam se s globalnim problemom iz perspektive jedne svjetske religije, moje kršćanske. Pritom sam skloniji ponuditi ocrt društvene i političke vizije nego predložiti konkretna rješenja za pojedinačne situacije. Nije dovoljno tek knjigu prevesti na hrvatski jezik, nego bi se ideje iznesene u njoj trebale „prevesti“, prilagoditi s hrvatskim okolnostima (kao što se trebaju prilagoditi okolnostima ma koje zemlje). Ono čemu se najviše nadam je da će moja knjiga svima nama u Hrvatskoj poslužiti kao poticaj da izvoran pluralističko-politički koncept održivo živimo, da će nam pomoći raditi za državu koja je nepristrana prema svim sveobuhvatnim tumačenjima života i u kojoj će svaki građanin, bez obzira na njegovu religiju ili nedostatak religioznosti, imati jednako pravo glasa u javnome životu.

— Miroslav Volf

Meki uvez / Tvrdi uvez
119,00 kn / 159,00 kn

 

Miroslav Volf

Zrcalo sjećanja

Središnja postavka Zrcala sjećanja sastoji se u tome da se, u samome srcu kršćanske vjere, nalaze važni elementi koji nam mogu pomoći da dobro pamtimo: tako tvrdim da dobro pamtimo onda kada pamtimo podno križa – da stvar postavimo vrlo jednostavno, gotovo pobožno. A da to iskažemo s pomoću pojmova koji su više akademski, u ovoj knjizi odnosim se prema kanonskome odnosno liturgijskome spomenu na križ i na uskrsnuće Isusa Krista, koje je pak protumačeno na način da se povezuje sa sjećanjem na Izlazak iz Egipta, kao prema regulativnoj metamemoriji, koja upravlja načinom na koji sami trebamo pristupati pamćenju svakidašnje krivde koju trpimo, odnosno koju nanosimo.
U ovoj svojoj knjizi bavim se, gotovo isključivo, sjećanjima žrtava. Moje prvo pitanje, dakle, glasi: „Kako da oni, koji su pretrpjeli krivdu, ispravno pamte?“ Naravno, također je važno da razmišljamo i o tome kako trebaju ispravno pamtiti oni koji su počinili nepravdu. Jer Kristov križ i uskrsnuće predstavljaju također ključ za sjećanje samih počinitelja. Stoga sam hrvatskomu izdanju ove knjige (a tako i kineskomu) dodao poseban pogovor, zasebno poglavlje u kojemu sam se također pozabavio tim pitanjem sjećanjâ počinitelja.

— Miroslav Volf

Meki uvez / Tvrdi uvez
160,00 kn / 200,00 kn

 

Miroslav Volf

Allah: Kršćanski odgovor

Knjiga kršćanskog teologa Miroslava Volfa Allah: A Christian Response (Allah: Kršćanski odgovor) objavljena je na engleskom jeziku 2011. godine i već je postala nezaobilazno djelo u ozbiljnim raspravama o kršćansko-islamskim odnosima. Ona je kršćanski pogled na uvjerenja muslimana, u kojem se prikazuje način na koji se kršćani trebaju odnositi prema muslimanima, a ne recept za ono u što muslimani trebaju vjerovati te kako bi trebali živjeti, i kao takva je važan doprinos u borbi protiv muslimanskoga ekstremizma. Glavna poruka knjige glasi: Tvrdnja kako kršćani i muslimani, usprkos svojim nezanemarivim i neiskorjenjivim razlikama, imaju zajedničkoga i slično shvaćenoga Boga delegitimizira vjersku motiviranost na nasilje između njih te potiče nas da brinemo i marimo za druge te sudjelujemo u žustroj i stalnoj raspravi o tome što znači opće dobro u jednom svijetu koji dijelimo.

— Miroslav Volf

Rasprodano!

 

Miroslav Volf

Pod istim krovom

Miroslav Volf nam u knjizi Pod istim krovom pruža očaravajuću viziju međusobne igre globalizacije i velikih svjetskih religija. Također, pruža nam i nadahnutu viziju načina na koji velike religije mogu biti obogaćene različitošću, umjesto da je smatraju prijetnjom. Izvanredno i pravovremeno djelo jednoga od velikih teologa našega vremena.

— Rabin Lord Jonathan Sacks
 

...iznosi briljantnu ideju o Komunističkom manifestu kao programatskome dokumentu globalizacijskih procesa. Ova je knjiga najbolji doprinos javnoj teologiji s kojim sam se do sada susreo.

— Michael Welker, Sveučilište u Heidelbergu

Meki uvez
149,00 kn