Početna FAQ

Česta pitanja, FAQ

Registracija
Kako bi obavili kupnju na Ex Libris web shopu registracija nije obavezna. Potrebno je samo u prvom koraku checkout procesa ostaviti važeću e-mail adresu (ona kojoj imate omogućen pristup) kako bi nakon unosa podataka potrebnih za obavljanje dostave bilo Vam moguće poslati potvrdu narudžbe. Ako ne želite svaki puta tijekom kupnje unositi adresu dostave te informacije o sredstvu plaćanja, preporuča se brza registracija. Potrebno je samo jednom unijeti važeću e-mail adresu, osobne podatke (ime, prezime, adresa, poštanski broj, mjesto, broj telefona) te lozinku pomoću koje se pristupa korisničkom računu. Ona može biti proizvoljan niz znakova - što je duža, otpornija je na hakersko probijanje. Ako ste bez ideja, na web stranici Password generator možete dobiti generiranu lozinku.

Nakon unosa traženih podataka, registraciju je potrebno potvrditi klikom na zeleno polje "Registracija". Kreirani korisnički račun ostaje registriran u sustavu, a pristupa mu se kombinacijom korisničkog imena i lozinke na stranici "Prijava".

U slučaju da ste zaboravili lozinku, na istoj stranici trebate kliknuti na ikonu "Zaboravljena lozinka?". Putem nje dolazite do web stranice na kojoj možete ostaviti svoju e-mail adresu s kojom ste se registrirali na Ex Libris, a na koju vam onda sustav automatski pošalje link pomoću kojeg ćete resetirati lozinku i dobiti novu.  Nju možete kasnije sami promijeti u postavkama računa budući da automatski kreirane lozinke nisu lako 'pamtljive' (ili samo kliknite na DA kada vas preglednik pita da upamti unešenu lozinku da je ne morate svaki puta unositi kod prijave).

Ukratko, nakon kreiranja računa, za svaku daljnju kupnju potrebna je samo prijava s korisničkim imenom i lozinkom.

Košarica         
Košarica funkcionira vrlo jednostavno. Odabrani sadržaj košarice moguće je mijenjati: brisati odabrane artikle i dodavati nove, naslovima iz Ex libris izdavaštva moguće je dodavati i smanjivati broj odabranih primjeraka, dok kod antikvarnih knjiga to nije moguće iz razloga što posjedujemo tek jedan primjerak. Novi artikli mogu se dodavati na dva načina: izravnim upisivanjem u tražilicu dok je košarica otvorena ili odabirom polja Povratak na kupovinu koja se nalazi ispod već odabranih artikala u košarici, što kupca vraća na početnu stranicu gdje možete započeti novo pretraživanje. Nakon izbora naslova, klikom na zeleno polje Dovrši kupovinu prelazite na proces narudžbe.  


Postupak u 7 koraka
1/7 – ako još niste registrirani, potrebno je kreirati korisnički račun klikom na polje Nisam registriran i želim se registrirati. Registrirani korisnici upisuju svoju e-mail adresu i lozinku.. Nakon toga klikom na zeleno polje Registriran sam i želim se prijaviti koje se nalazi ispod sigurnosnog koda, prelazite na drugi korak narudžbe.
!!! Na svaki sljedeći korak u procesu narudžbe prelazi se odabirom zelenog polja !!!
Glavni orijentir u procesu naručivanja jest gornja crta (ispod tražilice) na kojoj su istaknuti pojedini koraci narudžbe, a vizualno je dodatno istaknut korak na kojem se trenutačno nalazite.
2/7 – drugi korak u procesu narudžbe zove se Adresa isporuke. Ovaj korak služi kupcima koji žele da se adresa isporuke razlikuje od podataka koji su navedeni prilikom registracije, a najčešće se koristi za slanje darova. Ukratko, ako je adresa različita od one navedene u osnovnim podacima o kupcu, potrebno je kliknuti polje Dodaj novu adresu i ispuniti podatke.
Ako se ništa od podataka ne mijenja, proces narudžbe se nastavlja klikom na zeleno polje Nastavi kupnju s ovim podacima, što vrijedi i za one narudžbe koje kao opciju isporuke imaju Preuzimanje.
3/7 – treći korak Adresa slanja računa identičan je prethodnom, te za njega vrijedi sve navedeno. Narudžba se nastavlja klikom na zeleno polje Nastavi kupnju s ovim podacima.
4/7 – četvrti korak pod nazivom Isporuka/Poklon služi za odabir načina isporuke. Kupac klikom na prazno polje ispred željenog načina isporuke potvrđuje svoj odabir. Na ovom koraku može se odabrati i opcija 'poklon'. Ako se ne odlučite za poklon, izravno prelazite na šesti korak narudžbe klikom na zeleno polje Slijedeći korak.
5/7 – ovaj korak nije u sklopu osnovnih koraka u procesu naručivanja i služi za odabir detalja vezanih uz poklon-pošiljke.
6/7 – korak pod nazivom Način plaćanja služi za odabir načina plaćanja. Kupac klikom na prazno polje ispred željenog načina plaćanja potvrđuje svoj odabir.
7/7 – posljednji korak u procesu narudžbe služi za konačnu provjeru cjelokupne narudžbe. Ako su sve stavke narudžbe i isporuke valjane, kupac narudžbu potvrđuje klikom na zeleno polje Naruči. U tom trenutku na zaslonu se pojavljuje potvrda narudžbe, a putem e-maila zaprimate istu obavijest kojom se potvrđuje da je Vaša narudžba primljena.

Ukratko, proces narudžbe sastoji se od 7 koraka koje je potrebno proći bez obzira na način plaćanja i vrstu isporuke. Prelazak s jednog koraka na drugi olakšan je vizualno izdvojenim zelenim poljima, a svaki korak sadrži link Imate li problema s narudžbom?, preko kojega našoj korisničkoj službi možete poslati e-mail s upitom o eventualnim poteškoćama u procesu narudžbe. Završetak narudžbe potvrđuje se porukom na ekranu i slanjem automatskog e-maila. Vrijeme isporuke naručenih artikala ovisi o odabranom načinu isporuke, a sve informacije o isporuci šalju se e-mailom ili vas u iznimnim slučajevima kontaktiramo telefonom.

Troškovi isporuke
1. Isporuka običnom poštom, tiskanica do 2 kg – troškovi dostave iznose 20,00 kuna. Uključeni su troškovi pakiranja, otpreme i poštarina bez obzira radi li se o jednoj ili više knjiga. Koristimo usluge Hrvatske pošte.
2. Ako pošiljka prelazi 2 kg, istu šaljemo GLS-om, dostava na kućna vrata sljedećeg dana. Troškovi dostave iznose 25,00 kuna.
3. Ako kupac želi na drugačiji način primiti pošiljku, dovoljno je obavijestiti nas.


Cijena poštarina za inozemstvo (sve su cijene izražene u kunama) / Shipping price (all prices in HRK)

Slovenija, BiH, Srbija, Crna Gora (paket predan u poštanskom uredu):
Težina                                                Cijena
do 0.25 kg                                          17,00
0.25 - 0.5 kg                                       33,00
0.5 - 1 kg                                             63,00
1 - 2 kg                                               108,00

Europe and the rest of the world (economy by the Croatian Post):

Weight             EU      Americas     Other
do 0.25 kg     17,00      20,00         22,00
do 0.5 kg       33,00      38,00         33,00
do 1.0 kg       63,00      72,00         78,00
do 2.0 kg      108,00    111,00      114,00
do 5.0 kg      220,00    250,00      320,00
do 10.0 kg    270,00    400,00      500,00
do 15.0 kg    350,00    550,00      650,00
do 20.0 kg    415,00    650,00      800,00
("do 0.00 kg" translates to "up to 0.00 kg")

Za inozemne kupce / for foreign customers
Teže li vaše knjige preko 2 kg, no ispod 20 kg, možemo ih poslati i M-vrećom po cijeni od 30,00 kn / 4,00 € po kilogramu; morate nam to dati do znanja pri narudžbi, u prostoru za Vašu poruku.
If your books weigh over 2 kg, but under 20 kg, we can send them as an M-bag for 30,00 kn / 4,00 € per kilogram; you just need to let us know in the comment space when completing your order.


Reklamacije
Ex libris prihvaća sve oblike reklamacije koje se odnose na mehaničke nedostatke proizvoda, odnosno knjiga i ostalih medija, kao što su tiskarske greške, oštećene naslovnice i sl. Ne postoji vremensko ograničenje za reklamaciju, potrebno je samo dokazati da je artikl kupljen u sustavu Ex libris.
 

Ispričavamo se za eventualne nelogičnosti i pogreške. Za sve upite ili nejasnoće, možete nas kontaktirati putem e-maila: [email protected] ili telefonski +385 51 312 221. Zahvaljujemo na razumijevanju i suradnji!